CUM MA PREGATESC PENTRU FOTOGRAFIEREA PEISAJELOR MONTANE
Excursia la munte alaturi de cursantii RGB Photography starneste intotdeauna entuziasm. Membrii unei clase formate mai degraba din admiratori ai fotografiei pe inaltimi decat din alpinisti sau fotografi specializati in peisaje montane, pierd cu usurinta din vedere aspecte esentiale. O parte dintre acestea insist sa le lamuresc aici.
Razvan Bulus
2/29/2016
Pregatirea de acasa
Este foarte important sa stim la ce ne asteptam si sa fim echipati corespunzator, pentru ca, dupa cum am invatat pe piele mea, nu exista vreme rea, doar haine nepotrivite.
Cine nu a mers pe crestele muntilor nu are nici cea mai vaga idee despre cat de frig poate fi noaptea, cat de puternic poate fi vantul, cat de tare loveste zapada pe viscol. Si cat de importantant este echipamentul.
Daca voi enumera toate obiectele vestimentare din garderoba unui alpinist voi face cel putin doua greseli mari: pe de-o parte voi descuraja majoritatea incepatorilor si pe de alta voi fi nerealist fata de scopul fotografului incepator care ar trebui sa nu se expuna la situatii extreme.
Fiecare obiect vestimentar exista in nenumarate tipuri si modele. Nu imi propun sa te coplesesc acum cu prea multele optiuni ale unei industrii uriase. De aceea iti recomand ce am testat eu si a functionat pentru mine.
Incaltaminte
O pereche de bocanci. Sunt mai multe variante, dar eu iti propun bocancii de trei sezoane pentru majoritatea excursiilor. Acestia trebuie putati cativa kilometri inainte de excursie, sa te asiguri ca s-au imprietenit cu picioarele tale.
Ciorapi de drumetie (numiti si ciorapi de trekking), de vara sau de iarna in functie de temperaturi.
Eu port parazapezi tot timpul anului.
Imbracaminte
NU bumbac. Iti poate pune sanatatea in pericol pentru ca transpiri, se usuca greu si il vei purta ud si rece multa vreme.
Haine in trei straturi: stratul de corp (lana sau poliester), stratul termic (polar, softshel sau jacheta termica), startul exterior contra ploii si vantului. Aceste trei straturi pot fi puse, scoase sau combinate intre ele in functie de vreme. Caciula sau palarie, in functie de anotimp si manusi adaptate sezonului. Chiar daca e vara la Bucuresti, poate fi foarte frig la 200 km distanta, pe creste. La munte, intre garderoba de vara si cea de iarna, nu sunt diferente mari.
Obiecte necesare
Esential este rucsacul . Ca sa poti purta in spate totul (si stim bine ca aparatura foto nu este usoara).
NU putem merge cu genti, pungi in maini sau diverse recipiente. Totul se afla in rucsac.
Diferentele calitative intre branduri sunt mari la rucsacuri. Indiferent ce decizi sa cumperi, ia in calcul cateva lucruri:
– sa aiba dimensiuni adecvate excursiei. Iti recomand capacitati intre 25 si 40 litri. M-am simtit bine in multe excursii cu un rucsac de 33 litri.
– sa fie potrivit pentru lungimea spatelui tau si pentru diametrul trunchiului. Nu inaltimea ta conteaza, ci forma corpului.
Cu cat rucsacul e mai potrivit formei tale, cu atat va fi mai confortabil.
Iata o metoda de a masura corect:
http://www.rei.com/learn/expert-advice/backpacks-torso-hip-size.html
Lista obiectelor esentiale este inca subiect de dezbatere. O varianta o gasiti aici:
http://www.rei.com/learn/expert-advice/ten-essentials.html
Indiferent ce decizi sa iei cu tine, ai grija sa iei si:
– lanterna frontala
– harta si busola (daca stiti sa le folositi)
– un briceag simplu
– lotiune de protectie solara
– ochelari de soare
– trusa de prim-ajutor
– telefon mobil
– o bricheta
– chei, acte, bani
Alimentatie:
Apa (minimum 2-3 litri/zi). Consumul de apa variaza in functie de temperatura de afara si de dificultatea traseului. In extremis poti consuma 1,5 litri/zi iarna pe un traseu usor sau 5 litri/zi vara pe un traseu foarte greu. Alcoolul este INTERZIS. Lichidele care contin cofeina sunt nerecomandate.
La capitolul mancare montaniarzii aleg solutia cu cea mai multa energie si cea mai mica greutate: nuci, alune, cereale. Dar e importat sa ai la tine alimente solide, neperisabile, care dau energie si pe care le mananci cu placere. Exista si batoane special construite pentru astfel de efort.
LEADERSHIP
Daca vrei sa ai cat mai multe sanse ca o drumetie sa se termine rau, nu pune pe nimeni la comanda unui grup de incepatori. Indiferent de nivelul de experienta al excursionistilor, leaderul este necesar, dar prezenta acestuia devine obligatorie in grupurile neomogene si mai ales in cele cu participanti insuficient testati anterior pe munte.
Cand exista un leader, acesta ia decizii in primul rand pentru siguranta grupului. Toate celelalte elemente devin secundare.
Da, e important sa pui camera in rucsac si sa te concentrezi la traseu atunci cand ti se cere.
Da, e important sa tii ritmul, in ciuda peisajului care te ademeneste sa ramai in urma.
Da, e important sa respecti timpii de intalnire, de pauza si de fotografiere, pentru a nu modifica agenda excursiei sau, mult mai grav, a nu intarzia pe traseu pana la venirea noptii, oprirea telecabinelor, pierderea trenului etc.
Da, e important sa ajuti in situatii speciale in felul solicitat de leader.
Da, e important sa comunici leaderului cand nu te simti bine.
Da, e important sa iti cunosti limitele si sa renunti de la inceput la traseele care pot depasi capacitatea ta fizica.
Da, e important sa consulti un medic in privinta efortului, daca stii ca ai unele afectiuni care te pot pune in pericol.
Excursiile la munte sunt foarte frumoase. Dar reusita traseelor dificile se bazeaza pe stapanirea echilibrata a celor patru capitole de baza:
1. Pregatirea fizica
2. Pregatirea mentala
3. Cunostintele in domeniu
4. Echipamentul montan potrivit
Doar punctul patru se poate rezolva de azi pe maine, prin vizita la un magazin de specialitate.
Punctele 1, 2 si 3 necesita ani de studiu si de drumetie.
Eu nu pot oferi opinia unui specialist intr-ale muntelui. Doar observatiile unui iubitor de natura, care a avut destule ocazii sa strabata carari de munte insotit de fotografi profesionisti sau de cursanti la fotografie, de nou-veniti pe munte sau montaniarzi cu experienta. De la fiecare am invatat cate ceva dintr-un domeniu atat de vast si de frumos, in care imi rezerva bucuria de a ma considera un simplu ucenic al muntelui.
NOTA:
Fotografia 1 – Custura Saratii, Muntii Fagaras;
Fotografia 2 – Muntii Baiului